Special Olympics Belgium

Een grootse prestatie verdient een groot publiek

Het leven van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren dankzij sport, dit is de missie van Special Olympics sinds ze haar eerste levenslicht zag in 1968. Eunice Kennedy Shriver, de Amerikaanse oprichster kan terecht fier zijn. Special Olympics is uitgegroeid tot een internationale beweging actief in 178 landen en telt ongeveer 4 miljoen leden, atleten met een verstandelijke beperking.

Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979 en heeft vandaag 12.000 atleten onder haar vleugels. Volgens schattingen zijn er in ons land 165.000 personen met een verstandelijke beperking. Het doel van Special Olympics Belgium voor 2020 is om 20.000 atleten te kunnen bereiken. Dat zou een verhoging van 60 % omvatten.

Daarom wil Special Olympics Belgium het taboe dat er vandaag nog bestaat rond mensen met een verstandelijke beperking doorbreken door regelmatige trainingen van zijn atleten, het ontwikkelen van de regionale activiteiten in scholen, sportverenigingen en instellingen die werken rond Unified sport. Hier worden sporters zonder en met een verstandelijke beperking verenigd in één team binnen hun bepaalde sporttak.

Het jaarlijkse orgelpunt van onze beweging is zonder twijfel de Nationale spelen. Deze worden afwisselend georganiseerd in Wallonië en Vlaanderen en om de 5 jaar in Brussel. Duizenden vrijwilligers bundelen elk jaar opnieuw de krachten om van de Spelen, een onvergetelijk moment te maken. Een hoogtepunt op menselijk en sportief vlak.