Persbericht – 20 november 2015 – Gala

Special Olympics verenigt celebrities en atleten tijdens ‘Unified Gala’ over toekomstplannen

258.000 euro om de sportieve droom van 20.000 atleten waar te maken in 2020

Brussel, 20 november 2015 – Gisterenavond vond het fundraisinggala van Special Olympics Belgium plaats in aanwezigheid van talrijke prominenten. De organisatie, die via sport de levenskwaliteit van personen met een verstandelijke beperking wil verbeteren, nam de gelegenheid te baat om het publiek te overtuigen van het maatschappelijk belang van deze beweging en haalde de belangrijke rol aan die de partners hierin spelen. Desondanks de actualiteit en in samenspraak met de verantwoordelijke autoriteiten, beslisten de organisatoren om het gala niet te annuleren. “Het is net vandaag belangrijk om ons te verenigen omtrent een evenement dat positiviteit uitstraalt.”, aldus Piet Steel, Voorzitter van Special Olympics Belgium.

Bij hun aankomst werden de genodigden onthaald door de ambassadeurs-atleten van Special Olympics. André Schepers, Micheline Van Hees, Evy Ploegaerts, Mathieu Delrez, Salwa Fellah Bourghaba, Pieter Schram, Mieke De Mot, Vinnie Ruts, Quinten Bruyninckx, Julie Bourgeois en Christof Swaenepoel waren fier zich met de talrijke personaliteiten te mogen onderhouden.

Voor deze gala avond mocht Special Olympics Belgium rekenen op de aanwezigheid van onder anderen Tim Shriver, Voorzitter van Special Olympics (neef van JFK en zoon van de oprichtster Eunice Kennedy Shriver), Herman Van Rompuy, Natalia Vodianova (meter van de avond en board member van Special Olympics International), Edouard Vermeulen, Kim Gevaert, Koen Wauters, Tom Waes, Salvatore Adamo, Piet den Boer en Paul Van Himst. Met de tragische gebeurtenissen van de afgelopen dagen in gedachten, kwam de boodschap van hoop sterk over. “Vanavond staan we allemaal aan de kant van de liefde.”, zei Herman Van Rompuy. Tim Shriver vroeg het publiek, na een overweldigend applaus en staande ovatie voor alle atleten van de Special Olympics nog het volgende: “Wie in deze zaal heeft geen handicap? Wie heeft geen zwaktes? Wie is er niet anders of verschillend? We moeten ons dus allemaal achter het engagement van Special Olympics scharen en van deze wereld een plek maken waarin we elkaar vinden in de gelijkenissen in plaats van de verschillen.”

Dankzij de medewerking van talrijke sponsors werd een tombola georganiseerd ter waarde van 34.000 euro. Met loten van genereuze schenkers werd ook een veiling aangeboden die geleid werd door Veilinghuis Bernaerts, waarbij 84.000 euro ten goede kwam van Special Olympics Belgium. Door de tafelverkoop werd nog eens 140.000 euro extra opgehaald.

De avond was doorregen van speeches en presentaties in ‘Unified’ formaat: een bekende spreker nam telkens samen met een Special Olympics atleet het woord, een primeur voor België!

Een van de hoogtepunten van de avond was de aankondiging van de nieuwe mediacampagne van Special Olympics Belgium. Na het grote succes van de campagne 2014 met Kevin De Bruyne, Jean-Michel Saive en Kim Gevaert kwam het agentschap LDV United de nieuwe campagne voorstellen die van start gaat in januari 2016.

Het gala werd eveneens aangegrepen door Piet Steel, Voorzitter van Special Olympics Belgium, om de balans op te maken van het jaar 2015 : “Dit jaar konden wij opnieuw rekenen op de sportiviteit van onze atleten tijdens de Wereldzomerspelen in Los Angeles waar zij 108 medailles behaalden voor België. Vandaag brengt Special Olympics zo’n 12.500 atleten met een verstandelijke beperking samen, maar wij hebben de ambitie om sport toegankelijk te maken voor nog veel meer personen met een verstandelijke beperking in België.”

En in 2016

Special Olympics Belgium zal in 2016 een nieuwe campagne lanceren met als thema “Unified”. Alles zal draaien rond het ‘samen sporten’ van atleten met een verstandelijke beperking in een team met valide atleten. De organisatie wil verder ook sportclubs sensibiliseren om hun deuren open te stellen voor sporters met een verstandelijke beperking. De doelstelling van Special Olympics Belgium is om tegen 2020 zo’n 20.000 atleten samen te brengen door sport. Blijf ons dus volgen!

Noteer alvast volgende afspraken in uw agenda: op 23 maart 2016 vindt er een ontmoetingsdag in Neerpelt plaats en van 4 tot 7 mei organiseert Special Olympics de Nationale Spelen in La Louvière. “Ik hoop dat we op jullie kunnen rekenen om ons te ondersteunen en toe te juichen want Special Olympics heeft mijn leven veranderd.”, zegt Micheline Van Hees, Special Olympics atlete en ambassadrice.