Persbericht – Winterspelen Liechtenstein

DSC_0397Belgische delegatie Special Olympics succesvol op de latten tijdens Winterspelen in Liechtenstein

Maandag 25 januari 2016 — Brussel – Een delegatie van 8 Belgische Special Olympics atleten en 4 coaches komen vandaag terug uit Liechtenstein waar ze België vertegenwoordigden  tijdens de Winterspelen 2016. De atleten van onze delegatie hebben deelgenomen aan alpineskiën en langlaufen.

In totaal hebben de 8 Belgische deelnemers (zie overzicht in bijlage) met veel trots 8 medailles behaald (2 gouden, 3 zilveren, 3 bronzen). “ Voor Special Olympics Belgium zijn deze resultaten iets waar we allen heel fier op zijn. Voor de atleten was dit een onvergetelijke belevenis.”, aldus Eddy Beckers, co-CEO van Special Olympics Belgium en Head of Delegation voor Liechtenstein. “ Maar we hopen vooral dat zij worden beschouwd als echte atleten waarvan de resultaten worden meegedeeld in de sportrubrieken van de Belgische media! Ze hebben hard getraind, een overwinning behaald, hun land eer aangedaan, en verdienen dus dat hun prestaties bekend gemaakt worden.

De wedstrijden alpineskiën vonden plaats in Malbum en de langlaufwedstrijden in Steg waar onze atleten het opnamen tegen hun Italiaanse, Luxemburgse, Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse tegenstanders. “Wij, atleten, waren werkelijk onder de indruk van deze mooie stad Malbum, door de sneeuw en het warme onthaal van de vrijwilligers”, vertelden Karlien, Pauline, Tom en Philip. “De reuzeslalom was echt een uitdaging en het is erg moeilijk om geen poortje te missen!

Dit jaar kan u onze Special Olympics atleten niet alleen aan het werk zien tijdens de Nationale Spelen in La Louvière van 4 tot 7 mei 2016, maar ook in Neerpelt op 23 maart 2016, tijdens de allereerste editie van onze regionale activiteiten!

Special Olympics heeft als doel om tegen 2020 maar liefst 20.000 atleten met een verstandelijke beperking te bereiken, met name via de lokale ontwikkeling van zijn activiteiten en de promotie van het unified sporten (personen met en zonder verstandelijke beperking sporten samen).

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde.

Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch en Interfederaal Olympisch Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

U kan alle foto’s van de reis online raadplegen op volgende website: www.specialolympics.li

Belgisch team langlaufen:

Atleten: Bernd Faymonville, Josef Limbourg, Oliver Wilsman, Philippe Fréart
Coaches: Axel Löfgen, Alex Fréart

Belgisch team alpineskiën:

Atleten: Karlien Claeys, Pauline Deschaepmeester, Philip Vermeiren, Tom De Messemaeker
Coaches: Nadine Eggermont, Eddy Beckers

Philip Vermeiren – Oost-Vlaanderen (Buggenhout) – interview mogelijk

Super sportieve Philip doet aan voetbal, atletiek en alpineskiën.

Tijdens de Nationale Spelen in mei zal hij deelnemen aan atletiek en voetbal. Op deze Winterspelen nam hij deel aan alpineskiën. In 2013 bracht Philip een zilveren en een bronzen medaille mee naar huis van de  Werelwinterspelen in Zuid-Korea. Hij behaalde een zevende plaats in het alpineskiën en is reeds ingeschreven voor de volgende Wereldwinterspelen die zullen plaatsvinden in Oostenrijk in 2017.

Philip behaalde een zilveren medaille bij de Super G en een 8ste plaats bij de reuzeslalom maar voor hem was het vooral belangrijk om deel te nemen !

Tom De Messemaeker – West-Vlaanderen (Harelbeke) – interview mogelijk

Tom is sportief in hart en ziel. Hij heeft reeds meerdere malen de 20 km van Brussel, de 10 miles van Antwerpen en andere wedstrijden gelopen. Hij is ook een ruiter.

Hij traint tweemaal per week met zijn G-basketbalteam en gaat samen met zijn vader mountainbiken.

Hij doet ook aan indoor muurklimmen. De Winterspelen in Liechtenstein zijn een eerste sportervaring zonder ouders. En zijn dus een echte test op het vlak van zelfstandigheid en zelfoverwinning.

Tom is reuze enthousiast en ook voor hem is het belangrijker om deel te nemen dan te winnen. Wat hem er niet van heeft weerhouden om ‘alles te geven’! Tom behaalde een mooie 4de plaats bij de super G.

Pauline Deschaepmeester – West-Vlaanderen – interview niet mogelijk

Pauline nam in  2013 deel aan de Wereldwinterspelen in Zuid-Korea. Twee jaar geleden reisde ze reeds af naar de Winterspelen in Liechtenstein waaraan ze zeer goede herinneringen heeft. Deze Spelen zijn kleiner dan de Wereldspelen en dus veel gezelliger waardoor het echt een speciaal evenement wordt.

Pauline keek al weken uit naar deze Winterspelen en beleeft de mooiste momenten van haar leven met Special Olympics : zij sport én feest samen met de andere atleten!

Het allerleukste voor Pauline is op het podium staan met een medaille! Ook deze keer! Ze werd beste in haar reeks bij de Super G! Pauline was ongelooflijk gelukkig en trots op haar medailles: een gouden medaille bij de Super G en een bronzen voor de reuzeslalom!

Karlien Claeys – Limburg (Lommel) – interview mogelijk

Karlien ontdekte Special Olympics in 2009 toen zij deelnam aan de Nationale Spelen in Bergen met het basketbalteam van Houthalen. Daarna speelde ze bij het team van Lommel. In 2014 nam Karlien deel aan proeven voor snowshoeing tijdens de Wereldwinterspelen in Zuid-Korea en won daar een zilveren medaille op de 100 meter, een bronzen medaille op de 4×100 meter aflossing en behaalde een vierde plaats op de 200 meter.

Tijdens de Europese Spelen in Antwerpen in 2014 won ze, samen met het dames basketbal team GELO, een gouden medaille.

Dit jaar nam ze voor de eerste maal deel aan de Winterspelen in Liechtenstein zonder haar familie erbij. Ze was helemaal niet ongerust, dit toont nogmaals hoe zij is opgebloeid en zich zelfzeker voelt dankzij Special Olympics Belgium.

Liechtenstein was haar eerste skitoernooi. Karlien wist helemaal niet wat te verwachten. Ze behaalde een zilveren medaille bij de Super G, maar dat was in ieder geval niet het belangrijkste ! Eerst en vooral wou ze, samen met de andere atleten, genieten en dat is meer dan gelukt.

Bij het langlaufen heeft de Belgische ploeg eveneens goede resultaten behaald :

  • Op de 1 km

Olivier Wilsman: zilver

Philippe Fréart: 4de plaats

Bernd Faymonville:  6de plaats

Josef Limburg: 5de plaats

  • Op de 3 km

Olivier Wilsman: brons

Philippe Fréart: 5de plaats

Bernd Faymonville:  goud

  • Op de 500m

Josef Limburg: brons