Special Olympics Nationale Spelen 2016 – La Louvière, Provincie Henegouwen

04/05/2016 - 07/05/2016

Foto affiche 1Special Olympics Belgium is opgericht in 1979 en heeft als doel personen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te bieden om sport te beoefenen en aangepaste trainingsprogramma’s te volgen.  Zodoende ontplooien ze zich persoonlijk én ook op sociaal vlak ; bovendien wordt het taboe rond verstandelijke beperking – dat nog te vaak voorkomt – doorbroken.
Vandaag bereikt Special Olympics Belgium 12 500 atleten. De doelstelling is om 20 000 personen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen tegen het jaar 2020.
Verstandelijke beperking is de meest voorkomende handicap in de wereld. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie betreft het 156 miljoen personen, hetzij 3 % van de wereldbevolking. In België telt men 160 000 personen met een verstandelijke beperking.
Talrijke sportpersonaliteiten ondersteunen Special Olympics, onder andere Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne, respectievelijk meter en peter van de Belgische organisatie.
Elk jaar organiseert Special Olympics Belgium de Special Olympics Nationale Spelen, een groots sportevenement dat in België 10 000 personen samenbrengt.
Dit jaar worden de Nationale Spelen georganiseerd in La Louvière, in de Provincie Henegouwen, tijdens het Hemelvaartweekeinde, van 4 tot 7 mei 2016.  19 sportdisciplines staan op het programma.
Special Olympics is heel trots op de medewerking van de Stad La Louvière en de Provincie Henegouwen te mogen rekenen om van deze Nationale Spelen een onvergetelijk warmmenselijk en sportief evenement te maken !

Logo La LouvièreStad La Louvière

La Louvière is vereerd en trots dat het van 4 tot 7 mei de Nationale Spelen Special Olympics mag ontvangen.

Een ware eer is het 3 400 atleten te mogen ontvangen voor wie deze competitie de bekroning vormt van een jarenlange voorbereiding, vol inzet, zelfdiscipline en essentiële waarden zoals respect, faire-play en gezelligheid, die ook onze Cité des Loups hoog in het vaandel draagt.

Maar we zijn ook trots. In 2009 nam La Louvière, in samenwerking met de stad Bergen, reeds deel aan de organisatie van de Spelen.

Reeds toen droeg onze stad dit evenement een warm hart toe en zetten honderden vrijwilligers zich in om er een geslaagde editie van te maken.
In 2016 zal La Louvière, dat gekend is voor zijn omvangrijke sportieve infrastructuur, zijn Maison du Sport en zijn vele clubs, maar ook kan rekenen op een verenigingsleven dat zich actief inzet voor personen met een handicap, de organiserende stad zijn, in samenwerking met de provincie Henegouwen en de steden Manage en Binche.

Een uitzonderlijk moment voor het sportwezen met als hoogtepunten onder meer de openingsceremonie die zal plaatsvinden op woensdag 4 mei op het gemeenteplein van La Louvière. Een groots evenement dat hopelijk velen onder u zal verzamelen rond het moto van Special Olympics : ” Ik neem van ganser harte deel” !

LogoProvince_GRIS-vectoProvincie Henegouwen

Verschillende partners, zowel openbare als privé, scharen zich rond de Nationale Spelen 2016 in La Louvière.
De Provincie Henegouwen, bekend om haar vele competenties en haar betrokkenheid in zake sport en de gehandicaptensector, kon niet onverschillig blijven ten opzichte dit evenement van formaat en zet zich dus ten volle in voor het welslagen van dit avontuur.
Naast een financiële ondersteuning aan de organisatie zal Provincie Henegouwen enkele provinciale sites gratis ter beschikking stellen : sporthallen en schoolinstellingen. De centra in Havré en Saint-Vaast voor de huisvesting van de deelnemers worden verhuurd tegen de kostprijs.
Het provinciebestuur spoort eveneens de provinciale diensten aan om de organisatie te ondersteunen waar mogelijk.
Hainaut Sports zou bijvoorbeeld personeel of materieel ter beschikking kunnen stellen. Het Observatoire de la Santé zou haar expertise in Gezondheid kunnen delen, en de Dienst Communicatie  zou helpen bij de promotie en verspreiding van informatie, zowel intern als naar het publiek toe.
Samengevat, de Provincie Henegouwen zal, met alle beschikbare middelen, het nodige doen om de organisatie van deze 34ste Special Olympics Nationale Spelen te ondersteunen en om van deze editie een succes te maken en zodoende de integratie en het welzijn via sport voor mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen.

Mis het startschot van de Special Olympics Nationale Spelen niet!

Woensdag 4 mei

Torch Run – vertrek op 4 mei om 15u00 aan de place Jules Mansart

Iedere editie van de Special Olympics Nationale Spelen gaat van start met een Torch Run. De jaarlijkse fakkelloop verwijst naar een Olympische traditie waarbij voor de aanvang van de Olympische Spelen het Heilige Vuur van Athene naar de plaats van organisatie van de Spelen wordt gebracht. Dankzij haar erkenning door het Internationaal Olympisch Comité, heeft Special Olympics recht op een eigen toorts: de Vlam van de Hoop.

De nationale fakkelloop van Special Olympics start op 4 mei om 15u30 aan de place Jules Mansart, voor een parcours van 18,3 kilometer. De Vlam zal gedragen worden door 90 marathonlopers en 115 atleten tot aan het Gemeenteplein, de place Communale, in aanwezigheid van Tia Tellebaut en vele andere sportvedetten.

 

Openingsceremonie – 4 mei 2016 om 19u30 op het Gemeenteplein van La Louvière

Waar?

Stadhuis La Louvière (Place Communale)

Programma

19u30 – 21u

Openingsceremonie en parade van de atleten

21u

Officiële opening van de Spelen

Aankomst van de Vlam van de Hoop gedragen door Tia Hellebaut

Presentatie door Cath Luyten en optredens van Philippe d’Avilla, Roberto   Bellarosa en Ballerino

 

Gedetailleerd programma van de competities en nevenactiviteiten

 

Donderdag 5 mei

Competities : de hele dag

10u tot 18u : Art Exhibition

13u tot 18u : HAP

Animaties

8u tot 10u : Ontbijt met de families

19u : Hang The Deejay

20u45 : School is Cool

 

Vrijdag 6 mei

Competities : de hele dag

10u tot 18u : Art Exhibition

10u tot 18u : HAP

Animaties

19u30 : Muziek L’Air de Paix

20u : AWISSA

 

Zaterdag 7 mei

Competities : de hele dag

10u tot 14u : Art Exhibition

10u tot 14u : HAP

Animaties

17u00 : Sluitingsceremonie in de Louvexpo

19u15 : Hang The Deejay

 

Special Olympics Nationale Spelen 2016 – La Louvière, Provincie Henegouwen

La Louvière, Belgique

Get Directions

Début de l'événement: 04/05/2016
Fin de l'événement: 07/05/2016

Adresse de l'événement

7 100 La Louvière