Nationale spelen 2016

Editie 2016

Dag 1 icoon NL
Dag 2 icoon NL
Dag 3 icoon NL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit jaar is het de stad La Louvière, Provincie Henegouwen, die de 34ste editie van de Nationale spelen met trots en veel enthousiasme verwelkomt. De spelen vinden plaats van woensdag 4 tot zaterdag 7 mei 2016.

3400 atleten en 1200 coaches worden verwacht in La Louvière. 300 Sportverenigingen vanuit heel België kijken er naar uit om hun atleten te zien schitteren. De Nationale spelen Special Olympics omvatten 19 aangepaste sportdisciplines waarin atleten met een verstandelijke beperking het beste van zichzelf kunnen geven.

Deze spelen kunnen enkel een succes worden dankzij de hulp van vrijwilligers. 1800 vrijwilligers dragen de waarden van Special Olympics Belgium, een warm hart toe.

Elke persoon vanaf 8 jaar met een verstandelijke beperking (ook personen met meerdere beperkingen) vanaf 8 jaar die lid is van een sportclub, vereniging of instelling en die op regelmatige basis aan sport doet, kan deelnemen aan de Special Olympics Nationale Spelen.

Logo La LouvièreStad La Louvière

La Louvière is vereerd en trots dat het van 4 tot 7 mei de Nationale Spelen Special Olympics mag ontvangen.

Een ware eer is het 3 400 atleten te mogen ontvangen voor wie deze competitie de bekroning vormt van een jarenlange voorbereiding, vol inzet, zelfdiscipline en essentiële waarden zoals respect, faire-play en gezelligheid, die ook onze Cité des Loups hoog in het vaandel draagt.

Maar we zijn ook trots. In 2009 nam La Louvière, in samenwerking met de stad Bergen, reeds deel aan de organisatie van de Spelen.

Reeds toen droeg onze stad dit evenement een warm hart toe en zetten honderden vrijwilligers zich in om er een geslaagde editie van te maken.
In 2016 zal La Louvière, dat gekend is voor zijn omvangrijke sportieve infrastructuur, zijn Maison du Sport en zijn vele clubs, maar ook kan rekenen op een verenigingsleven dat zich actief inzet voor personen met een handicap, de organiserende stad zijn, in samenwerking met de provincie Henegouwen en de steden Manage en Binche.

Een uitzonderlijk moment voor het sportwezen met als hoogtepunten onder meer de openingsceremonie die zal plaatsvinden op woensdag 4 mei op het gemeenteplein van La Louvière. Een groots evenement dat hopelijk velen onder u zal verzamelen rond het moto van Special Olympics : ” Ik neem van ganser harte deel” !

LogoProvince_GRIS-vectoProvincie Henegouwen

Verschillende partners, zowel openbare als privé, scharen zich rond de Nationale Spelen 2016 in La Louvière.
De Provincie Henegouwen, bekend om haar vele competenties en haar betrokkenheid in zake sport en de gehandicaptensector, kon niet onverschillig blijven ten opzichte dit evenement van formaat en zet zich dus ten volle in voor het welslagen van dit avontuur.
Naast een financiële ondersteuning aan de organisatie zal Provincie Henegouwen enkele provinciale sites gratis ter beschikking stellen : sporthallen en schoolinstellingen. De centra in Havré en Saint-Vaast voor de huisvesting van de deelnemers worden verhuurd tegen de kostprijs.
Het provinciebestuur spoort eveneens de provinciale diensten aan om de organisatie te ondersteunen waar mogelijk.
Hainaut Sports zou bijvoorbeeld personeel of materieel ter beschikking kunnen stellen. Het Observatoire de la Santé zou haar expertise in Gezondheid kunnen delen, en de Dienst Communicatie  zou helpen bij de promotie en verspreiding van informatie, zowel intern als naar het publiek toe.
Samengevat, de Provincie Henegouwen zal, met alle beschikbare middelen, het nodige doen om de organisatie van deze 34ste Special Olympics Nationale Spelen te ondersteunen en om van deze editie een succes te maken en zodoende de integratie en het welzijn via sport voor mensen met een verstandelijke beperking te bevorderen.

Voor meer informatie over de Nationale Spelen 2016:

Project 2016

Persdossier

Programma van de Spelen 2016

Gids van de Spelen 2016

logo's

 

Events

Torch Run

De Torch Run is een fakkelloop,  die georganiseerd wordt samen met de Federale Politie en die plaats vindt op de dag van de Openingsceremonie.
Na een korte ceremonie zullen Special Olympics atleten samen met marathonlopers van de Federale Politie een aflossingsloop van ongeveer 30km lopen die verschillende gemeenten zal doorkruisen.
De fakkelloop vindt plaats in een gematigd tempo volgens een gedetailleerde, zo plat mogelijke, veilige route. De caravan wordt begeleid door een wagen van het Rode Kruis alsook door 2 bussen.
Iedere 5km is er een halte voorzien voor de marathonlopers waar ze gebruik kunnen maken van het sanitair en een versnapering kunnen krijgen.
De Torch Run wordt zoveel mogelijk georganiseerd in het centrum van de gemeentes waardoor er een grote zichtbaarheid is voor de Special Olympics caravan.

Op het einde van de dag wordt de vlam ontstoken op de Openingsceremonie van de Nationale Spelen door een Special Olympics atleet en een bekende topsporter. Het integratie aspect van Special Olympics atleten en marathonlopers van de Federale Politie is hierbij van groot belang.

Openingsceremonie

De Openingsceremonie is de officiële opening van de jaarlijkse Nationale Spelen. Verschillende onderdelen komen aan bod tijdens dit feestelijk gebeuren.

Zo is er het defilé van de 3000 atleten die allemaal onder de vlag van hun club het stadion betreden, de openingsverklaring van de Nationale Spelen door iemand van het Koningshuis, de officiële eedaflegging door een atleet, een coach en een scheidsrechter, het hijsen van de vlag van Special Olympics en de Europese vlag om dan te eindigen met het binnenbrengen van de Vlam van de Hoop, die overdag een parcours van 15 km heeft afgelegd onder begeleiding van atleten en marathonlopers van de politie. Met deze vlam van de Hoop wordt de grote vlam aangestoken die gedurende de Nationale Spelen zal blijven branden.

De Openingsceremonie combineert protocollaire onderdelen met muziek en dans en wordt afgesloten met een groot spektakel zoals vuurwerk of lasershow.

Naast de atleten en hun begeleiders zijn er ook ouders, familieleden, sponsors, toeschouwers en genodigden aanwezig zodat we gemiddeld met 9.000 mensen zijn tijdens het startschot van de Nationale Spelen.

Sluitingsceremonie

De Sluitingsceremonie is het moment waarop we voor een jaar afscheid nemen van de Vlam van de Hoop die op het einde van de ceremonie zal gedoofd worden.

De Sluitingsceremonie is het moment waarop alle atleten hun trots kunnen laten zien en hun medailles kunnen laten rinkelen rond hun nek, de vrijwilligers uit de schaduw kunnen komen en kunnen genieten van de dankbaarheid die ze krijgen van iedereen, de partners onder hun vlag mee mogen defileren, om zich zo te tonen aan de toeschouwers die mee de Nationale Spelen samen willen afsluiten.

Met muziek en animatie wordt de Sluitingsceremonie een afsluitingsfeest van wat jaarlijks een van de grootste sportevenementen is van het land.

Familie

Inschrijving Familie 2016

 

 

Documenten

Sports en Logitiek

Sport

Attesten:

Events:

Logistiek:

Uuroosters Sport:

Resultaten Sport 5/5/2016:

Uuroosters Sport 6/5/2016

Resultaten Sport 6/5/2016:

Uuroosters Sport 7/5/2016

Resultaten Sport 7/5/2016:

 

Vrijwilligers

Onze inschrijvingstool voor vrijwilligers is online !

Schrijf je nu in als vrijwilliger op onze volgende evenementen:

– De regionale Special Olympics te Neerpelt 23 maart 2016
– De nationale Special Olympics te La Louvière 4 tot 7 mei 2016

http://registration.special-olympics.be