FAQ

Antwoorden op al uw vragen!

op

Inschrijvingen

Tot wanneer kan ik mij als vrijwilliger inschrijven voor de Nationale Spelen?

Als nieuwe vrijwilliger dien je eerst een account aan te maken op Eventication om als volgend je in te schrijven op het event van Special Olympics Belgium.

Vanaf eind januari tot 15 mei  kan u zich inschrijven voor de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium. Nadien volgt een evualtie over het aantal missende vrijwilligers en verlengen wij de inschrijvingen specifiek voor bepaalde sectoren.

Hoe weet ik dat mijn inschrijving als vrijwilliger in aanmerking komt?

Onmiddelijk na uw inschrijving, krijgt u een ontvangstbewijs in uw mailbox. Vanaf 1 maand voor het begin van de Spelen, krijgt u diverse mails. Met daarin meer gedetailleerde informatie : de sector waarvoor u bent ingeschreven, de contactgegevens van uw manager en de plaats en uur van afspraak.

Kan ik mij als vrijwilliger voor de 3 dagen inschrijven?

U kan zich voor meerdere dagen inschrijven. Let op: vrijwilligers ingeschreven voor 3 dagen krijgen prioriteit in de door hen gekozen taken.

Bestaat er een vrijwilligerscontract?

Als je als vrijwilliger moet je een vrijwilligerscontract tekenen, deze vind je terug via de bevestingsmail die je na jouw inschrijving zal ontvangen. Het contract tekenen is verplicht om deel te kunnen nemen aan de spelen als vrijwilliger.

Wat is de minimum leeftijd om deel te nemen als vrijwilliger aan Special Olympics Belgium?

Er is een minimum leeftijd van 16 jaar, maar geen maximum leeftijd. Er kan van de minimum leeftijd afgeweken worden, onder voorbehoud dat de jongere door één van zijn ouders, opvoeder of groepsleider tijdens de Spelen omkaderd wordt. Iedere aanvraag van afwijking zal individueel onderzocht worden.

Iedereen is meer dan welkom als toeschouwer!

Indien vragen contacteer onze volunteer services via registration@specialolympics.be.

Waar kan ik als vrijwilliger meer informatie vinden?

Bijkomende praktische informatie is beschikbaar in ‘het handboek voor de vrijwilliger’. Deze kan je terugvinden op de inschrijvingspagina van Eventication .

Kan ik als vrijwilliger in dezelfde buurt werken als mijn vrienden of familie?

Vanwege het grote aantal vrijwilligers die moeten worden toegewezen, bestaat de kans dat dit niet zo is. Elke kandidaat wordt gekoppeld aan een baan en locatie als individu. Registreer u zo snel mogelijk, zo heeft u een betere kans om te worden toegewezen op één van de keuzelocaties.

Kan ik als vrijwilliger uit een ander land deelnemen?

Ja, we moedigen mensen van over de hele wereld aan om vrijwilliger te worden voor Special Olympics. U dient ingeschreven te zijn als vrijwilliger bij uw lokale Special Olympics kantoor. Als internationaal vrijwilliger vragen wij om een uittreksel van het strafregister mee te nemen.

Hoe kan ik als vrijwilliger met mijn bedrijf registreren?

Als uw bedrijf een officiële sponsor is, neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinator. Als uw bedrijf geen sponsor is, neem dan met contact op met de sponsorverantwoordelijke voor meer  informatie.

Wanneer weet ik mijn vrijwilligersopdracht?

Tot en met de spelen worden de vrijwilligersopdrachten uitgeschreven. De kandidaten met de grootste beschikbaarheid zullen prioriteit krijgen bij het inplannen. Zodra uw profiel overeenkomt met één van onze rollen, ontvangt u, ten laatste één maand voor het begin van de Spelen, een e-mail met gedetailleerde informatie: de sector waarvoor u bent ingeschreven, de contactgegevens van uw manager, de plaats en uur van afspraak,…

Wanneer is de deadline om te registreren?

Er is geen officiële deadline om te registreren. U registreren kan tot aan het begin van de Spelen. Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal vrijwilligersopdrachten zijn.  Wanneer er veel kandidaten zijn, zal er een wachtlijst worden opgemaakt.

Wat als ik mijn gebruikersnaam niet kan herinneren?

Nadat u zich aangemeld heeft op de website, krijgt u een bevestigingsmail, via ‘eventication’, met daarin uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u geen toegang heeft tot uw opgegeven e-mailadres, stuur dan een e-mail naar ‘registration@specialolympics.be’ met als onderwerp: ‘Gebruikersnaam en wachtwoord nodig’.

Hoe kan ik mijn profiel bijwerken of applicatie aanpassen?

Na het inloggen kan u ten allen tijden uw profiel aanpasssen, dit door rechtsboven op het icoontje te duwen (het mannetje).

Praktisch

Ben ik als vrijwilliger die op de Nationale Spelen meehelpt verzekerd?

Door je (verplichte) online inschrijvingsfiche ben je verzekerd:

 • voor burgerlijke aansprakelijkheid
 • tegen lichamelijke schade die geleden is door vrijwilligers bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg naar- en van de activiteiten.

Bij een ongeval moet je zo vlug mogelijk contact opnemen met je manager en een verantwoordelijke van de organisatie om een ongevalsaangifte in te vullen.

Wat krijg ik al vrijwilliger van Special Olympics Belgium?

Als vrijwilliger kan u rekenen op:

 • Een officiële T-shirt van het evenement (bij 3 dagen vrijwilligerswerk krijg je 2 T-shirts)
 • Een lunchbox ‘s middags of toegang tot de boterhammenstand
 • Gratis toegang tot de cateringzone (dinner)
 • Drank voor de werkzame vrijwilligers
 • Onder bepaalde voorwaarden zijn er ook slaapplaatsen voorzien

Wat kan ik verwachten als vrijwilliger?

Wat u als vrijwilliger kan verwachten is moeilijk te verwoorden, verwacht de ervaring van uw leven!  Enkele vrijwilligers beschreven hun ervaringen als volgt:

 • ‘Zo trots op hun medailles die ze graag aan iedereen laten zijn en over vertellen! De aandacht die ze krijgen bij Special Olympics zouden ze overal en altijd verdienen! Geweldig!’
 • ‘Atleten krijgen de gelegenheid om daadwerkelijk te tonen: Dit kan ik. Voor mij is dit het mooiste dat er is.’
 • ‘Het bijzondere aan de Special Olympics zijn niet de Spelen, maar de atleten en de talloze vrijwilligers. Het is een evenement om nooit meer te vergeten!’
 • ‘Echt krachtig hoe de atleten streven naar resultaat.. Echt zalig hoe goed mensen kunnen zijn…’

 

Waar moet ik naartoe bij aankomst? Waar moet ik mij aanmelden?

Het Volunteer Welcome Center
EENMALIG ACTIVEREN

 • Zorg dat je, je identiteitskaart meeneemt naar de Spelen.
 • Ga naar één van de Volunteer Welcome Centers (VWC) om je inschrijving te activeren.

Iedere vrijwilliger moet persoonlijk met zijn Identiteitskaart zijn inschrijving activeren om als vrijwilliger aan de slag te kunnen. Via het lezen van je identiteitskaart wordt jouw persoonlijke armbandje geactiveerd. Via dit armbandje kan je dan je T-shirts afhalen, dit op dezelfde locatie.

De registratie op zich neemt maar enkele minuten in beslag, echter gezien het groot aantal vrijwilligers vragen we dat iedereen, in de mate van het mogelijke, zijn aanwezigheid reeds op voorhand komt activeren in het VWC :

 • 20 mei tot 25 mei in Volunteer Welcome Center van de sportzone de Blocry.


Past het niet tussen 20 mei en 25 mei ?

Ga naar het VWC van de site waar je voor de 1ste keer als vrijwilliger aan de slag gaat tijdens deze Spelen.

Wat gebeurt er als het stortregent? Wordt de manifestatie afgelast/verplaatst?

Het  is  nog  nooit  gebeurd dat  onze  manifestatie  afgelast  of  verplaatst  is  omwille  van weersomstandigheden. In het ergste geval worden de sportactiviteiten even stilgelegd om later te hervatten.

Wat als de pers me wil interviewen?

De media zullen aanwezig zijn tijdens de Special Olympics Spelen. Indien je de kans krijgt, aarzel niet om jouw verhaal uit de doeken te doen, de reden waarom je vrijwilliger bent en hoe je dit ervaart. Indien een vraag je te ingewikkeld lijkt, over welk onderwerp ook, aarzel niet om dan door te verwijzen naar iemand van de managers, coördinatoren of naar de ‘infostands’.

Zal ik als vrijwilliger vrije tijd hebben?

Ja,  in  elke  sector is er  een  beurtrol.  In  samenspraak  met  jouw  manager  zal  je op regelmatige tijdstippen pauzes hebben. Tijdens jouw vrije tijd kan je, als je dat wil, de atleten gaan aanmoedigen op  verschillende  sites.  Bussen  van  de  organisatie  staan hiervoor gratis  ter  beschikking!

Wat indien een atleet medische hulp nodig heeft?

Op iedere site is een hulppost van het Rode Kruis. De verantwoordelijke en de medewerkers van deze post zijn er voor iedereen.

In geval van dringende medische hulp, kalmeer het slachtoffer, geef ruimte en houd het volk op afstand. Verwittig onmiddellijk de hulppost van het Rode Kruis. Blijf bij het slachtoffer tot de komst van de hulpdiensten. Het Rode Kruis heeft een medische informatiefiche over de gezondheidstoestand van iedere atleet. Pas op, geef nooit zo maar medicatie!

Wordt er drank en eten voorzien door Special Olympics Belguim?

Ieder vrijwilliger krijgt een ontbijt en avondmaal aangeboden in ‘het Special Olympics restaurant’ (je T-shirt zorgt voor gratis toegang). Het ontbijt wordt voorzien tussen 7u30 en 8u30. Het avondmaal wordt voorzien tussen 18u00 en 20u00. ’s Middags krijg je een ticket  om een lunchbox af te halen. Op iedere site is een verdelingspunt ‘lunchbox’ voorzien. Vergeet niet: Er wordt altijd voorrang verleend aan de atleten!

Wat moet ik doen indien ik een verdwaalde atleet ontmoet?

Stel de persoon gerust en breng hem naar de dienst ‘Veiligheid’ waar een permanente opvang van 24 uur op 24 uur voorzien is.

Huisvesting vrijwilligers

Jouw exacte slaapplek volgt nog via mail via ons departement lodging.

 

Transport

Is er voldoende parking voorzien voor de vrijwilligers?

Er is voor jou geen specifieke parking voorzien op de verschillende sites. Volg de aangegeven borden of volg de instructies van de security mensen op. Wel vragen wij om jouw voertuig te accrediteren, ook als deze op de openbare weg staat. Zo kunnen de politiediensten of securitymensen van Special Olympics Belgium jullie,indien nodig, contacteren. De parkingaccreditatie zal je later via mail ontvangen. Je kan hem ook terugvinden in de online Volunteer Lounge.

Openbaarvervoer? Maar hoe? Hoe geraak ik tijdig op mijn locatie?

Zal later worden aangevuld in aanloop naar de spelen.

GPS

Met de auto

 

Met de trein:

Met de bus:

Algemeen

Hoe krijg ik automatisch alle updates van Special Olympics Belgium?

 • Schrijf u in als vrijwilliger om automatisch alle update van Special Olympics Belgium te ontvangen.
 • Like onze facebookpagina
 • Volg ons op Instagram

Hoeveel kost het om de Spelen mee te maken?

De Spelen zijn gratis voor alle bezoekers en voor alle vrijwilligers. Ook de openings- en sluitingsceremonie kan u gratis bijwonen. Allen daarheen!

Waar gaan Special Olympics Belgium National Games door?

Overzicht verschillende venues zal later worden aangevuld

Wat gebeurt er met gevonden voorwerpen?

Al de gevonden voorwerpen worden naar de dienst ‘Veiligheid’ gebracht. Mensen iets verloren hebben, kan u eveneens doorverwijzen naar deze dienst.

Wat gebeurt er met persoonlijke verloren voorwerpen?

Check eerst bij je manager of je verloren voorwerp bij hem / haar werd binnengebracht. Alle voorwerpen worden samengebracht bij de dienst ‘Veiligheid’.

Waardevolle bezittingen vallen onder uw eigen verantwoordelijkheid. Special Olympics Belgium is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van waardevolle voorwerpen (zoals GSM, fotoapparaat, geld, portefeuille).

Kunt u uw vraag niet vinden of is ze niet beantwoord?

Heeft u nog vragen, of volstaat het gegeven antwoord niet, neem dan contact met ons op via het e-mailadres: registration@specialolympics.be.

COVID

Actuele Covid Regulaties

Om Special Olympics binnen te komen zullen we gebruik maken van het COVID-SAFE-TICKET (CST). De huidige Covid-regels kunnen worden aangepast naarmate de pandemie zich ontwikkelt.

Het is de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van iedere vrijwilliger om:
– Ten allen tijde de vereiste documentatie en certificaten bij zich te hebben;
– deze te kunnen tonen op verzoek van de organisatoren van het evenement

WAT MOETEN WE LATEN ZIEN BIJ DE INGANG?

Om toegang te krijgen tot Special Olympics National Games 2022 heeft u alleen een geldig Covid-certificaat nodig:

Alle vrijwilligers moeten een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen. Dit ticket is verkrijgbaar via de CovidSafeBE app (meer info op : https://covidsafe.be/)
Of u kunt naar www.mijngezondheid.be gaan om een vaccinatiebewijs te downloaden.
Bij het scannen van het ticket verschijnt een groene (toegang) of rode (geen toegang) code.

OPGELET: AAN DE INGANG WORDT U GEVRAAGD EEN IDENTITEITSBEWIJS VOOR TE LEGGEN.