FAQ

Antwoorden op al uw vragen!

Inschrijvingen

Tot wanneer kan ik mij als vrijwilliger inschrijven voor de Nationale Spelen?

Vanaf januari tot en met 30 april 2017 kan u zich inschrijven voor de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium.

Alle vrijwilligers ingeschreven via de website voor de Spelen 2012 te Luik, 2013 te Gent, 2015 te Brussel en /of 2016 te La Louvière ontvingen vóór midden januari 2017 een e-mail met hun gebruikersnaam. Via deze gebruikersnaam kan u zich voor de Nationale Spelen 2017 registreren.

Als nieuwe vrijwilliger dien je eerst een account aan te maken.

Hoe weet ik dat mijn inschrijving als vrijwilliger in aanmerking komt?

Onmiddelijk na uw inschrijving, krijgt u een ontvangstbewijs in uw mailbox. Vanaf 1 maand voor het begin van de Spelen, krijgt u diverse mails. Met daarin meer gedetailleerde informatie : de sector waarvoor u bent ingeschreven, de contactgegevens van uw manager en de plaats en uur van afspraak.

Kan ik mij als vrijwilliger voor de 3 dagen inschrijven?

U kan zich voor meerdere dagen inschrijven. Let op: vrijwilligers ingeschreven voor 3 dagen krijgen prioriteit in de door hen gekozen taken.

Bestaat er een vrijwilligerscontract?

Als je als vrijwilliger de bevestigingsmail hebt ontvangen ga je automatisch akkoord met het beleid van Special Olympics Belgium. Er bestaat altijd de mogelijkheid om een persoonlijke vrijwilligersovereenkomst op te maken.

Wat is de minimum leeftijd om deel te nemen als vrijwilliger aan Special Olympics Belgium?

Er is een minimum leeftijd van 16 jaar, maar geen maximum leeftijd. Er kan van de minimum leeftijd afgeweken worden, onder voorbehoud dat de jongere door één van zijn ouders, opvoeder of groepsleider tijdens de Spelen omkaderd wordt. Iedere aanvraag van afwijking zal individueel onderzocht worden.

Iedereen is meer dan welkom als toeschouwer!

Waar kan ik als vrijwilliger meer informatie vinden?

Bijkomende praktische informatie is beschikbaar in ‘het handboek voor de vrijwilliger’. Deze krijgt u 1 maand voor de spelen toegestuurd.

Kan ik als vrijwilliger in dezelfde buurt werken als mijn vrienden of familie?

Vanwege het grote aantal vrijwilligers die moeten worden toegewezen, bestaat de kans dat dit niet zo is. Elke kandidaat wordt gekoppeld aan een baan en locatie als individu. Registreer u zo snel mogelijk, zo heeft u een betere kans om te worden toegewezen op één van de keuzelocaties.

Kan ik als vrijwilliger uit een ander land deelnemen?

Ja, we moedigen mensen van over de hele wereld aan om vrijwilliger te worden voor Special Olympics. U dient ingeschreven te zijn als vrijwilliger bij uw lokale Special Olympics kantoor. Als internationaal vrijwilliger vragen wij om een uittreksel van het strafregister mee te nemen.

Hoe kan ik als vrijwilliger met mijn bedrijf registreren?

Als uw bedrijf een officiële sponsor is, neem dan contact op met de vrijwilligerscoördinator. Als uw bedrijf geen sponsor is, neem dan met contact op met de sponsorverantwoordelijke voor meer  informatie.

Wanneer weet ik mijn vrijwilligersopdracht?

Tot en met april worden de vrijwilligersopdrachten uitgeschreven. De kandidaten met de grootste beschikbaarheid zullen prioriteit krijgen bij het inplannen. Zodra uw profiel overeenkomt met één van onze rollen, ontvangt u, ten laatste één maand voor het begin van de Spelen, een e-mail met gedetailleerde informatie: de sector waarvoor u bent ingeschreven, de contactgegevens van uw manager, de plaats en uur van afspraak,…

Wanneer is de deadline om te registreren?

Er is geen officiële deadline om te registreren. U registreren kan tot aan het begin van de Spelen. Houd er rekening mee dat er een beperkt aantal vrijwilligersopdrachten zijn.  Wanneer er veel kandidaten zijn, zal er een wachtlijst worden opgemaakt.

Wat als ik mijn gebruikersnaam niet kan herinneren?

Nadat u zich aangemeld heeft op de website, krijgt u een bevestigingsmail, via ‘registration@specialolympics.be’, met daarin uw gebruikersnaam en wachtwoord. Als u geen toegang heeft tot uw opgegeven e-mailadres, stuur dan een e-mail naar ‘registration@specialolympics.be’ met als onderwerp: ‘Gebruikersnaam en wachtwoord nodig’.

Hoe kan ik mijn profiel bijwerken of applicatie aanpassen?

Stuur een e-mail naar ‘registration@specialolympics.be’ met als onderwerp:  ‘Werk mijn profiel bij’. Onze vrijwilligerscoördinatoren zullen u helpen bij het aanpassen van uw profiel.

Praktisch

Ben ik als vrijwilliger die op de Nationale Spelen meehelpt verzekerd?

Door je (verplichte) online inschrijvingsfiche ben je verzekerd:

 • voor burgerlijke aansprakelijkheid
 • tegen lichamelijke schade die geleden is door vrijwilligers bij ongevallen tijdens de uitvoering van het vrijwilligerswerk of op weg naar- en van de activiteiten.

Bij een ongeval moet je zo vlug mogelijk contact opnemen met je manager en een verantwoordelijke van de organisatie om een ongevalsaangifte in te vullen.

Wat krijg ik al vrijwilliger van Special Olympics Belgium?

Als vrijwilliger kan u rekenen op:

 • Een officiële T-shirt van het evenement (bij 3 dagen vrijwilligerswerk krijg je 2 T-shirts)
 • Een lunchbox ‘s middags
 • Gratis toegang tot het restaurant (ontbijt en avondmaal)
 • Drank voor de werkzame vrijwilligers
 • Onder bepaalde voorwaarden zijn er ook slaapplaatsen voorzien

Wat kan ik verwachten als vrijwilliger?

Wat u als vrijwilliger kan verwachten is moeilijk te verwoorden, verwacht de ervaring van uw leven!  Enkele vrijwilligers beschreven hun ervaringen als volgt:

 • ‘Zo trots op hun medailles die ze graag aan iedereen laten zijn en over vertellen! De aandacht die ze krijgen bij Special Olympics zouden ze overal en altijd verdienen! Geweldig!’
 • ‘Atleten krijgen de gelegenheid om daadwerkelijk te tonen: Dit kan ik. Voor mij is dit het mooiste dat er is.’
 • ‘Het bijzondere aan de Special Olympics zijn niet de Spelen, maar de atleten en de talloze vrijwilligers. Het is een evenement om nooit meer te vergeten!’
 • ‘Echt krachtig hoe de atleten streven naar resultaat.. Echt zalig hoe goed mensen kunnen zijn…’

 

Waar moet ik naartoe bij aankomst? Waar moet ik mij aanmelden?

Het Volunteer Welcome Center
EENMALIG ACTIVEREN

 • Zorg dat je, je identiteitskaart meeneemt naar de Spelen.
 • Ga naar één van de Volunteer Welcome Centers (VWC) om je inschrijving te activeren.

Iedere vrijwilliger moet persoonlijk met zijn Identiteitskaart zijn inschrijving activeren om als vrijwilliger aan de slag te kunnen. Via het lezen van je identiteitskaart wordt jouw persoonlijke armbandje geactiveerd. Via dit armbandje kan je dan je T-shirts afhalen, dit op dezelfde locatie.

De registratie op zich neemt maar enkele minuten in beslag, echter gezien het groot aantal vrijwilligers op 25 – 26 – 27 mei vragen we dat iedereen, in de mate van het mogelijke, zijn aanwezigheid reeds op voorhand komt activeren in het VWC :

 • 19 mei tot 23 mei in Volunteer Welcome Center van De Soeverein (Lommel).
 • 24 mei in het Volunteer Welcome Center van de Soeverein (Lommel) en de Openingsceremonie.
 • 25 – 27 mei in het Volunteer Welcome Center van De Soeverein – Hasselt – Dommelhof (Neerpelt).


Past het niet tussen 19 april en 24 mei ?

Ga naar het VWC van de site waar je voor de 1ste keer als vrijwilliger aan de slag gaat tijdens deze Spelen.
Vb:
Je bent vrijwilliger bij Tennis, ga dan naar het VWC van de Soeverein.
Je bent vrijwilliger bij Zwemmen, ga dan naar het VWC van Hasselt.
Je bent vrijwilliger bij Atletiek, ga dan naar het VWC van Dommelhof (Neerpelt)

Wat gebeurt er als het stortregent? Wordt de manifestatie afgelast/verplaatst?

Het  is  nog  nooit  gebeurd dat  onze  manifestatie  afgelast  of  verplaatst  is  omwille  van weersomstandigheden. In het ergste geval worden de sportactiviteiten even stilgelegd om later te hervatten.

Wat als de pers me wil interviewen?

De media zullen aanwezig zijn tijdens de Special Olympics Spelen. Indien je de kans krijgt, aarzel niet om jouw verhaal uit de doeken te doen, de reden waarom je vrijwilliger bent en hoe je dit ervaart. Indien een vraag je te ingewikkeld lijkt, over welk onderwerp ook, aarzel niet om dan door te verwijzen naar iemand van de managers, coördinatoren of naar de ‘infostands’.

Zal ik als vrijwilliger vrije tijd hebben?

Ja,  in  elke  sector is er  een  beurtrol.  In  samenspraak  met  jouw  manager  zal  je op regelmatige tijdstippen pauzes hebben. Tijdens jouw vrije tijd kan je, als je dat wil, de atleten gaan aanmoedigen op  verschillende  sites.  Bussen  van  de  organisatie  staan hiervoor gratis  ter  beschikking!

Wat indien een atleet medische hulp nodig heeft?

Op iedere site is een hulppost van het Rode Kruis. De verantwoordelijke en de medewerkers van deze post zijn er voor iedereen.

In geval van dringende medische hulp, kalmeer het slachtoffer, geef ruimte en houd het volk op afstand. Verwittig onmiddellijk de hulppost van het Rode Kruis. Blijf bij het slachtoffer tot de komst van de hulpdiensten. Het Rode Kruis heeft een medische informatiefiche over de gezondheidstoestand van iedere atleet. Pas op, geef nooit zo maar medicatie!

Wordt er drank en eten voorzien door Special Olympics Belguim?

Ieder vrijwilliger krijgt een ontbijt en avondmaal aangeboden in ‘het Special Olympics restaurant’ (je T-shirt zorgt voor gratis toegang). Het ontbijt wordt voorzien tussen 7u30 en 8u30. Het avondmaal wiordt voorzien tussen 18u00 en 20u00. ’s Middags krijg je een ticket van je manager om een lunchbox af te halen. Op iedere site is een verdelingspunt ‘lunchbox’ voorzien. Vergeet niet: Er wordt altijd voorrang verleend aan de atleten!

Wat moet ik doen indien ik een verdwaalde atleet ontmoet?

Stel de persoon gerust en breng hem naar de dienst ‘Veiligheid’ waar een permanente opvang van 24 uur op 24 uur voorzien is.

Waar kan ik als vrijwilliger meer informatie vinden?

Bijkomende praktische informatie is beschikbaar in ‘het handboek voor de vrijwilliger’. Deze kan u binnenkort downloaden op www.specialolympics.be -> vrijwilligers.

Huisvesting vrijwilligers

De adressen van de huisvestingen vind je hier.
Jouw exacte slaapplek volgt nog via mail via ons departement lodging.

Vergeet geen slaapzak en opblaasmatras mee te nemen, indien nodig ! 

Adres:

Sunparks Kempense Meren Postelsesteenweg 100 2400 Mol 51°13’07.9″N 5°10’58.9″E
Provinciaal Domein Dommelhof Toekomstlaan 5 3910 Neerpelt 51°13’51.1″N 5°25’20.2″E
WICO Campus St.-Jozef P. Breugheldreef 4 3920 Lommel 51°14’29.7″N 5°18’39.1″E
WICO Campus St.-Maria Slagmolenstraat 15 3910 Neerpelt
Breughelhoeve Weyerstraat 1 3990 Peer 51°09’56.2″N 5°30’17.8″E
Leopolsburg Leopold I Laan 3970 Leopolsburg
Vlasmeer Eindhovensebaan 50 3941 Hechtel-Eksel 51°09’17.1″N 5°21’46.2″E
Soeverein Sportveldenstraat 10 3920 Lommel 51°14’42.3″N 5°18’19.1″E

Per Activity.

Sector Activiteit Volonteers Managers/ Arbitres
Communication Photos Soeverein N/A
Communication Communication / Presse N/A Sunparks
Communication Sponsoring Soeverein Sunparks
Communication Protocol / Vip Soeverein Sunparks
Communication Vip Soeverein Sunparks
Events Assistant Animation Soeverein Sunparks
Events Torch Run Soeverein Sunparks
Events Animation Soeverein Sunparks
Events Shopping Soeverein Sunparks
Events Family Soeverein Sunparks
Events Equestrian Animations N/A Breugelhoeve
Events Ceremonies Soeverein Sunparks
Events Art (Art Exhibition + Decoration) Soeverein Sunparks
Events Family Soeverein Sunparks
Hap Fun Fitness Soeverein Sunparks
Hap Healthy Hearing Soeverein Sunparks
Hap  Health Promotion Soeverein Sunparks
Hap Clinical Director Fit Feet Soeverein Sunparks
Hap Special Smiles Soeverein Sunparks
Hap Opening Eyes Soeverein Sunparks
Hap Coordination Hap Soeverein Sunparks
Hap Healthy Body Soeverein Sunparks
Logistics Logistics Back Office Leopolsburg Dommelhof
Logistics Infrastructure – Material Leopolsburg Vlasmeer
Logistics Utilities Leopolsburg Vlasmeer
Logistics Catering Soeverein Sunparks
Logistics Signposting Leopolsburg Leopolsburg
Logistics Warehouse Leopolsburg Leopolsburg
Logistics Lunchbox Leopolsburg Dommelhof
Logistics Lodging Club (Rotaract) Sunparks Sunparks
Logistics Lodging Security Soeverein Sunparks
Logistics Télécom Vlasmeer Vlasmeer
Logistics Kiwanivillage Leopolsburg Sunparks
Logistics Decoration, Banner & Flag Leopolsburg Leopolsburg
Logistics Drinks Leopolsburg Leopolsburg
Logistics Shuttle Sunparks Sunparks
Logistics Kiwanivillage Soeverein Sunparks
Logistics Transport Leopolsburg Vlasmeer
Logistics Hygiene Leopolsburg Sunparks
Logistics Crewfood Soeverein Soeverein
Security Events Risk Management Soeverein Sunparks
Security Stewards Soeverein Soeverein
Sport Motor Activities Wiko Sint Jozef Dommelhof
Sport Floorball Wiko Sint Jozef Dommelhof
Sport Triathlon Wiko Sint Jozef Sunparks
Sport Basketball Wiko Sint Maria Dommelhof
Sport Adapted Physical Activities Wiko Sint Jozef Sunparks
Sport Bocce Wiko Sint Jozef Dommelhof
Sport Tennis Wiko Sint Jozef Sunparks
Sport Swimming Wiko Sint Jozef Dommelhof
Sport Badminton Wiko Sint Jozef Dommelhof
Sport Equestrian Breugelhoeve Breugelhoeve
Sport Athletics Wiko Sint Jozef Dommelhof
Sport Judo Wiko Sint Jozef Sunparks
Sport Bowling Wiko Sint Jozef N/A
Sport Football Wiko Sint Jozef Sunparks
Sport GMS Expert Wiko Sint Jozef Sunparks
Sport Cycling Wiko Sint Jozef Sunparks
Sport Table Tennis Wiko Sint Jozef Dommelhof
Sport Gymnastics Wiko Sint Jozef Sunparks
Sport Netball Wiko Sint Jozef Dommelhof
Sport Table Tennis Wiko Sint Jozef Dommelhof
Venue Manager Venue Manager Wiko Sint Jozef Sunparks
Volunteers Services Volunteers/ helpdesk Wiko Sint Jozef Sunparks
Volunteers Services Info / Help Desk Wiko Sint Jozef Sunparks
Volunteers Services Help Team Wiko Sint Jozef Sunparks

Transport

Is er voldoende parking voorzien voor de vrijwilligers?

Er is voor jou geen specifieke parking voorzien op de verschillende sites. Volg de aangegeven borden of volg de instructies van de security mensen op. Wel vragen wij om jouw voertuig te accrediteren, ook als deze op de openbare weg staat. Zo kunnen de politiediensten of securitymensen van Special Olympics Belgium jullie,indien nodig, contacteren. De parkingaccreditatie zal je later via mail ontvangen. Je kan hem ook terugvinden in de online Volunteer Lounge.

Openbaarvervoer? Maar hoe? Hoe geraak ik tijdig op mijn locatie?

GPS

Met de auto

Arena de Soeverein
Sportveldenstraat 10
B-3920 Lommel

Met de wagen vanuit Brussel
Volg E40 Leuven Luik / E314 Hasselt Aken >> afrit Zonhoven/Houthalen/Eindhoven
Na afslag rechts richting Eindhoven tot in Lommel. In Lommel volg bewegwijzering ‘centrum’.

Met de wagen vanuit Antwerpen
Volg E34 / E313 >> afrit 23 Geel-West
Na afslag rechts en volg richtingen Geel-Mol-Lommel. In Lommel volg bewegwijzering ‘centrum’

train

Met de trein:

Er is een rechtstreekse treinverbinding tussen Antwerpen-Centraal en Neerpelt: deze houdt halt in Lommel. Let op: de laatste trein Lommel – Antwerpen vertrekt om 21.43 uur. Het station ligt op circa 20 minuten wandelafstand van het cultuurcentrum. Daarom reserveert u best minstens 1 uur vooraf Belbus 711 van de Lijn voor vervoer naar het cultuurcentrum, t. 011 85 03 00.

Met de bus:

Verder kan u met de bus naar Lommel komen (Dienstregeling: www.delijn.be of 011 85 03 03)

– Lijn 29: Lommel – Leopoldsburg – Hasselt
– Lijn 307: Leuven – Geel – Mol – Hamont
– Lijn 180: Lommel – Hasselt Sneldienst

Shuttle Services

Van zodra je op een site aanwezig bent, zijn er shuttlediensten beschikbaar. De shuttlediensten zijn in de eerste plaats een vervoermiddel voor atleten en hun familie. Deze rijden tussen 7u30 en 18u volgens het schema dat u terugvindt in het vrijwilligersboekje.

Deze tijdschema’s kunnen last minute worden gewijzigd, check dus steeds even bij de ‘Info Services Desk’.

Om gratis gebruik te maken van de shuttlediensten voldoet het om je officiële T-shirt te dragen.

Algemeen

Hoe krijg ik automatisch alle updates van Special Olympics Belgium?

 • Schrijf u in als vrijwilliger om automatisch alle update van Special Olympics Belgium te ontvangen.
 • Schrijf u in op onze ‘nieuwsbrief’.
 • Like onze facebookpagina
 • Volg ons op twitter

Hoeveel kost het om de Spelen mee te maken?

De Spelen zijn gratis voor alle bezoekers en voor alle vrijwilligers. Ook de openings- en sluitingsceremonie kan u gratis bijwonen. Allen daarheen!

Waar gaan Special Olympics Belgium National Games 2017 door?

Overzicht verschillende venues:

Openingsceremonie SITE 

Sportveldenstraat 10 3920 Lommel


De Soeverein SITE 1

Sportveldenstraat 10 3920 Lommel

Dommelhof SITE 2

Toekomstlaan 5 3910 Neerpelt

Zwembad SITE 3

Elfde-Liniestraat 21 3500 Hasselt

Manege SITE 4

Weyerstraat 1 3990 Peer

Balendijk SITE 5

Intersection G. Mercatorstraat & Paulusstraat 110 3920 Lommel

Bowling SITE 6

Kuringersteenweg 242 3500 Hasselt

 

Wat gebeurt er met gevonden voorwerpen?

Al de gevonden voorwerpen worden naar de dienst ‘Veiligheid’ gebracht. Mensen iets verloren hebben, kan u eveneens doorverwijzen naar deze dienst.

Wat gebeurt er met persoonlijke verloren voorwerpen?

Check eerst bij je manager of je verloren voorwerp bij hem / haar werd binnengebracht. Alle voorwerpen worden samengebracht bij de dienst ‘Veiligheid’.

Waardevolle bezittingen vallen onder uw eigen verantwoordelijkheid. Special Olympics Belgium is niet verantwoordelijk voor verlies of diefstal van waardevolle voorwerpen (zoals GSM, fotoapparaat, geld, portefeuille).

Kunt u uw vraag niet vinden of is ze niet beantwoord?

Heeft u nog vragen, of volstaat het gegeven antwoord niet, neem dan contact met ons op via het e-mailadres: registration@specialolympics.be.