Persbericht – La Louvière onthaalt de 34ste editie van de Special Olympics Nationale Spelen 2016

Woensdag 27 januari 2016 — De Burgemeester van La Louvière, de heer Jacques Gobert, de heer Antonio Gava, Schepen van Sport, de heer Yves Lardinois en mevrouw Fabienne Capot, afgevaardigde van Sport alsook mevrouw Zehra Sayin, co-CEO van Special Olympics Belgium, Eric Bauwens, Special Olympics Belgium-ambassadeur en twee Special Olympics-atleten, Julie Bourgeois en Mathieu Delrez, kondigden vandaag aan dat de 34ste Special Olympics Nationale Spelen in La Louvière zullen plaatsvinden, gedurende het Hemelvaartweekend van woensdag 4 mei tot en met zaterdag 7 mei 2016.
Dit evenement voor atleten met een verstandelijke beperking is telkens een unieke en grootse sportontmoeting die jaarlijks wordt georganiseerd door Special Olympics Belgium, afwisselend in Wallonië en Vlaanderen, en om de 5 jaar in Brussel. “De stad La Louvière is fier om de Special Olympics Nationale Spelen 2016 te mogen ontvangen en onze sportinfrastructuur open te stellen voor deze organisatie. We beschikken over een uitgebreid netwerk van verenigingen die zich met heel hun hart  inzetten voor  mensen met een beperking. Onze warme stad is klaar om Special Olympics te ontvangen!”, zei de Burgmeester van La Louvière, Jacques Gobert.

3 400 atleten en 1 200 coaches, komende uit 306 clubs verspreid over heel België, zullen aan dit multi-sportevenement deelnemen, een van de grootste in België. De atleten zullen er schitteren, elk volgens zijn of haar capaciteiten, in een van de 19 sporten en aangepaste disciplines.

Dit evenement brengt om en bij 10 000 personen samen en dankt zijn welslagen voor een groot deel aan de doeltreffende medewerking van 1 800 vrijwilligers per dag. Uit alle hoeken van het land komen ze toe om de organisatie in goede banen te leiden.

Bovendien zal er een Olympisch dorp, een Familie-onthaal en een VIP- en Personthaal voorzien zijn. Daarnaast is er huisvesting voor 1 600 atleten, coaches, scheidsrechters en vrijwilligers, een shuttledienst voor de deelnemers en het publiek en een cateringdienst die instaat voor 4 500 warme maaltijden en 15 000 lunchpakketten!

De persconferentie bood eveneens de gelegenheid aan de aanwezige pers en prominenten om het unified sporten te ontdekken. Special Olympics basketbalspeler, Mathieu Delrez, nodigde zelf de aanwezigen uit om deel te nemen aan een korte match unified basketbal. Het principe is eenvoudig en er is een sterke boodschap van integratie aan verbonden: spelers met én zonder verstandelijke beperking sporten samen in dezelfde ploeg. Kevin Tumba, basketspeler van Spirou de Charleroi, nam de uitdaging met plezier aan, samen met de Burgmeester, de Schepen van Sport, Eric Bauwens en 5 Special Olympics atleten van de club L’Envolée.

Aan het einde van de conferentie lanceerde Special Olympics Belgium, in het vooruitzicht van de Spelen, nog enkele belangrijke oproepen: een oproep voor vrijwilligers – 1 800 vrijwilligers per dag zijn nodig voor een vlot verloop van de Spelen ; een oproep aan de media – sport voor personen met een verstandelijke beperking verdient een plaats in hun sportrubrieken/sportpagina’s ; en ten slotte een oproep aan het grote publiek ! “Een grootse prestatie verdient een groot publiek”, zei Zehra Sayin, co-CEO van Special Olympics Belgium. Daarbij refereerde ze naar de baseline van de laatste mediacampagne van  Special Olympics Belgium met Kevin De Bruyne. “De Special Olympics-atleten verdienen dezelfde aandacht als andere atleten; zij moeten erkend en gesteund worden. Kom hun prestaties bewonderen; u zult niet teleurgesteld zijn: sport en emoties verzekerd!”

Om af te sluiten kondigde Special Olympics Belgium de eerste Regionale spelen aan op 23 maart 2016 in Neerpelt (Limburg). De ideale gelegenheid voor alle atleten met een verstandelijke beperking om de verschillende sportdisciplines te komen ontdekken! Special Olympics Belgium wil door de organisatie van deze regionale ontmoetingen een groter publiek aanspreken en hun doelstelling om tegen 2020 maar liefst 20 000 atleten aan het sporten te krijgen, bereiken.

Onderaan vindt u de lijst van alle atleten beschikbaar voor een interview.

De praktische informatie met betrekking tot de Nationale Spelen van La Louvière 2016 (locaties, overzicht sporten, accreditatieaanvraag …) zijn opgenomen in de persmap in bijlage.

Gelieve uw aanvragen om een atleet of een manager van Special Olympics Belgium te interviewen, te richten aan:

Wavemakers PR & Communications, Elke De Mayer, elke@wavemakers.eu,   +32 (0)485 75 28 66

Special Olympics is een internationale beweging die het hele jaar olympische sporten aanbiedt aan mensen met een verstandelijke beperking. Via sport wil Special Olympics hun zelfvertrouwen, hun gezondheid en hun mogelijkheden in het dagelijkse leven verbeteren. De beweging wil het taboe dat vandaag nog altijd bestaat rond personen met een verstandelijke beperking doorbreken, om zo respect en waardering te creëren voor alle personen met een verstandelijke beperking. Special Olympics werd opgericht in de Verenigde Staten in 1968 door Eunice Kennedy Shriver en telt vandaag 4 miljoen atleten in 178 landen.

De vzw Special Olympics Belgium werd opgericht in 1979. De organisatie staat onder de Hoge Bescherming van Hunne Majesteiten Koning Filip en Koningin Mathilde.

Tia Hellebaut en Kevin De Bruyne zijn meter en peter van de organisatie die erkend is door het Belgisch en Interfederaal Olympisch Comité. De Nationale Spelen van Special Olympics Belgium zijn HET sportief hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium is ook internationaal aanwezig, met de deelname van Belgische atleten aan de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen.

Meer informatie vindt u hier: www.special-olympics.be of www.facebook.com/SpecialOlympics.be

De atleten

Twee Special Olympics atleten zijn de gezichten van de Nationale Spelen in La Louvière :

Mathieu Delrez, uit Pepinster, 23 jaar, basketballer
Julie Bourgeois, uit Tellin, 28 jaar, judoka

Atleten beschikbaar voor interviews

André Schepers – Atletiek – Oost-Vlaanderen (Dendermonde) – NL of FR
Berny Vanderveken – Wielrennen –  Antwerpen (Geel) – NL
Christian Leclerc – Tafeltennis  – Luxemburg (Vielsalm) – FR
Christoph Swaenepoel – Tafeltennis – Oost-Vlaanderen (Staden) – NL
Christoph Theys – Voetbal – Limburg (Genk) – NL
Evy Ploegaerts – Atletiek – Vlaams-Brabant (Niel) – NL
Heidi Vangeel – Badminton – Antwerpen (Geel) – NL
Mieke De Mot – Zwemmen – Vlaams-Brabant (Lennik) – NL
Micheline Vanhees – Zwemmen – Vlaams-Brabant (Hoeilaart) – NL
Pieter Schram – Zwemmen – Vlaams-Brabant (Sterrebeek) – NL- Engels
Quinten Bruyninckx – Gymnastiek – Antwerpen (Mortsel) – NL
Salwa Fellah Boughaba – Gymnastiek – Brussel – FR
Vinnie Ruts – Basketbal –Antwerpen (Essen) – NL